Perfora

Odber noviniek

Chcete mať prehľad o najnovších trendoch, radách pre prácu s perforovanými materiálmi a o tom, čo skvelého chystáme pre naších zákazníkov?

Buďte informovaný ako prvý a nechajte si posielať informácie na Váš email.

Späť na zoznam článkov

FÓRUM POPRAD: Využitie ťahokovu ako štýlového materiálu

Moderné administratívno – obchodné centrum FÓRUM POPRAD stojí na mieste bývalého obchodného domu Prior. Vzácna lokalita v historickom centre a strmý pozemok boli pre architektov rozhodujúcimi prvkami pri tvorbe návrhu. Popri jasných predstavách investora ohľadom kapacity a funkčnosti objektu, zohrávali teda poloha a lokalita kľúčovú úlohu.

Nájsť ideálny kompromis bolo v tomto prípade o niečo ťažšie, ako sa na začiatku zdalo. Napokon vznikla koncepcia trojpodlažného objektu s tromi vstupmi, pričom sa na každom poschodí nachádza jeden. Konštrukčné riešenie stavby umožňuje vysokú variabilitu riešenia plochy vnútorných priestorov. A to je v prípade takéhoto objektu skutočne pridanou hodnotou.

Vzhľadom na bezprostredný dotyk stavby s historickým centrom bolo od začiatku jasné, že najväčší estetický dôraz bude kladený na samotnú fasádu. Základom bolo vytvoriť minimalistický dizajn, s rešpektovaním lokálnych materiálov ako sú drevo a kameň. Zároveň však architekti potrebovali ku komplexu dotvoriť funkčný a efektívny parkovací dom. Ten mal nielen „ladiť“ s celkovým exteriérom budovy, ale aj upútať povrchovou úpravou. Ich voľba bola jednoznačná. Rozhodli sa siahnuť po ťahokove.

A v tejto fáze prichádzame na scénu s radami a odporúčaniami my. Po konzultácii s naším tímom odborníkov bol na trojpodlažnom parkovacom dome použitý hliníkový ťahokov so šesťhranným okom ME 200 x 70 x 20 x 2 mm. Veľkou výhodou je v tomto prípade jeho vysoká odolnosť, pevnosť a ľahká údržba. Odvetrávaná fasáda navyše tlmí teplotné rozdiely v zime a v lete.

 

Parkovací dom perfektne a najmä nenásilným spôsobom dotvoril vizuál exteriéru.

Navyše kombináciou dreva, kameňa, ťahokovu a okolitej zelene sa podarilo vytvoriť komplex, ktorý dokonale zapadol do konceptu mesta. 

Aj vďaka strategickej polohe v rámci intravilánu, minimalistickému dizajnu,  harmonickej architektúre sa shopping centru FÓRUM POPRAD podarilo navrátiť pulzujúci život do centra mesta. Aj preto sme radi, že môžeme byť súčasťou takýchto projektov. Robíme to totiž v prvom rade pre ľudí.